[ad_1]
خوشبختانه ایران علاوه بر کویر جنگل های خوبی دارد که می توان از آنها برای جنگل نوردی استفاده کرد . زمانی که از میان درخت های بلند و گاهی تاریک عبور می کنید و عطرو بوی نم و جنگل را حس می کنید ، دوست دارید به جاه طلبی و کنجکاوی خود ادامه دهید و از دیدن این همه عظمت لذت ببرید . در شمال ایران که جنگلهای هیرکانی از استان گلستان تا استان گیلان را سر سبز کرده تا جنوب که جنگلهایی بر روی آب باعث حیرت انسان می شود . ما در این مطلب سعی داریم بهترین مسیرهای جنگل نوردی در ایران را شرح دهیم تا اگر گذرتان به این جنگلها افتاد از قبل دانش کافی را داشته باشید .
در این مطلب می خوانید :
چند نکته ضروری:
«جنگل نوردی» یکی از شاخههای مفرح و هیجان انگیز «طبیعت گردی» است که خطرهای احتمالی آن کمتر از کوهنوردی نیست، اما با رعایت جانب احتیاط و دانستن راهکارهای لازم برای رویارویی با برخی از وقایع پیشبینی نشده، مانند گم شدن در جنگل، میتوان به تجربههای شیرین و جذابی در اعماق جنگلهای سرسبز، دست یافت.
مهمترین اصل در «جنگل نوردی» و گشت و گذار در اعماق جنگلها، داشتن یک راهنمای محلی یا «راه بلد» است، اما رعایت چند اصل دیگر، بسیار ضروری است.
۱- سعی کنید همواره چند بطری آب به همراه داشته باشید، چون در جنگل معمولاً آب کم است.
۲- ترجیحاً لباسهایی از جنس نخ بپوشید، چرا که دمای محیط جنگل معمولاً حالت دم دارد. برای پیادهروی هم از کفشهای عاج دار و نه با کف صاف استفاده کنید، چون احتمال سُرخوردن و لغزیدن در جنگل بسیار زیاد است. پس به هیچ عنوان با کفش سبک به جنگل نروید، زیرا گِل و لای به آن میچسبد و حرکت را کُند میکند
۳- همیشه احتمال بارش باران را بدهید، بنابراین کاوری برای کوله پشتیتان داشته باشید تا در موقع باران، وسایلتان خیس نشود.
۴- اگر در مسیر خود از روستایی رد شدید، احتیاط کنید و به خانهها نزدیک نشوید، چون ممکن است توسط سگهای خانگی آسیب ببینید.
۵- بهتر است وسایلی مانند طناب، چاقوی تیز، قطب نما و نقشه همراه داشته باشید.
۶- اگر ناخودآگاه از گروه جدا شدید، با ایجاد سر و صدا به گروه اطلاع دهید.
۷- به یاد داشته باشید این شما هستید که به طبیعت و محیط زندگی حیوانات وارد شدهاید، پس به حریم صاحب خانههای اصلی احترام بگذارید. حیوانات اصولاً تا زمانی که خطری متوجه آنان نشود، به انسان حمله نمیکنند، بنابراین همیشه فاصله خود را با هر جانداری حفظ کنید و به یاد داشته باشید آرامترین حیوانات جنگل هم میتوانند برای انسان خطر آفرین باشند.
پارک جنگلی سی سنگان
سال ۱۳۴۴، سالی بود که این جنگل زیبا برای حفظ و مراقبت طبیعت بکر و گونه های جانوری بی شمارش مورد نظر سازمان های محیط زیستی کشور قرار گرفت و همین امر باعث شد تا حد قابل توجه ای این جنگل به چشم بیاید و کمی بیش تر قدر این ریه تنفسی در مازندران ایران دانسته شود. پارک جنگلی سی سنگان از بهترین مسیرهای جنگل نوردی در ایران است و بسیاری از کسانی که عاشق مسیرهای جنگلی هستند این پارک طبیعی را جز گزینه های اول خود قرار بدهند. وجود برکه ها و دریاچه های بزرگ و پنهان در دل سی سنگان از ویژگی های فوق العاده آن است. البته ناگفته نماند که گونه های گیاهان شمشاد بیش از آن است که ما می شناسیم و در فضاهای شهری می بینیم پوشش های ساحلی و جنگلی آن و ترکیب این دو پوشش توانسته نظر بسیاری از گردشگران را تا به امروز به خود معطوف کند.
پارک جنگلی صفارود
در ۹ کیلومتری شهر توریستی رامسر، جنگلی هزار رنگ وجود دارد که با قرار گیری در کنار رود بلند و همیشه زنده خود توانسته جز پهناور ترین مسیرهای جنگل نوردی در ایران به حساب بیاید. البته گفتنی است که وقتی نام جنگل می آید، همه ما از این نکته که جنگل، مکانی طبیعی است و از امکاناتی که ما به آن نیاز داریم بهره ای نبرده باشد آزرده خاطر شویم اما این موضوع از پارک جنگلی صفارود در استان مازندران به دور است. سرویس های بهداشتی، تعبیه آب آشامیدنی و حتی آلاچیق های زیبا و چوبی که به صورت متراکم در آن قرار گرفته، کار را برای جنگل نوردان و حتی تفریح در آن آسان و دلچسب می کند.
پارک جنگلی نمک آبرود
بی شک برای تان این سوال در زمانی که سبزی های این جنگل را از داخل کابین های تلکابین نمک آبرود می گذرید پیش آمده که چرا وقتی چنین جنگل زیبایی زیر پای من است، از مسیر زمینی آن را طی نکنم و بیش تر از آن لذت نبرم؟ بله. این سوال به جایی است و واقعا برای هر کسی که کمی به این جنگل که به عنوان زیباترین جنگل مازندران شناخته شده است توجه کرده باشد پیش نیاید. زمانی که با چند ده متر فاصله از زمین جنگل نمک آبرود در حال گذر هستید، تعدادی از جنگل نوردان که شما آن ها را نمی بینید در حال جنگل پیمایی هستند و چیزی که نصیب شان می شود، اکسیژن خالصی است که ریه های شان دریافت می کند. جنگلی که ۲۰۰ هکتار از پوشش سبز مازنداران را به خود اختصاص می دهد و تنها برای دیدن تصویری کلی از آن باید تله کابین نمک آبرود را انتخاب کرد و چون جز بهترین مسیرهای جنگل نوردی در ایران نیز محسوب می شود باید با پای پیاده هم برای یک بار هم که شده آن را طی کرد.
پارک جنگلی چالدره
شاید نام جنگل های دوهزار و سه هزار را شنیده باشید اما نام پارک جنگلی چالدره را که در همسایگی این دو جنگل بزرگ قرار گرفته اند را تا به حال نشنیده باشید. وسعت این جنگل به ۹۴ هکتار می رسد و همان طور که از نامش پیداست، می توان در آن آثار به جا مانده از باستان را مانند قلعه ها و آب انبارها و بناهای تاریخی بسیار دیگر را نیز دید. جنگل چالدره در ۱۸ کیلومتری تنکابن قرار گرفته است و مسیری بسیار آسان و لذت بخش برای جنگل نوردی دارد. در ضمن، اگر این مسیر را برای جنگل نوردی انتخاب کنید، می توانید به دشت دریاسر، حیات وحش خشکه داران و آب گرم رامسر که در نزدیکی این جنگل هستند هم سری بزنید.
جنگل تنگ دار
جنگل تنگ دار نوشهر به آمازون ایران معروف است. در این تنگه بکر تنها صدایی که به گوش میرسد، صدای آب و پرندگان است. جنگل تنگ دار خانه رودی خروشان است که از وسط آن میگذرد. اگر میخواهید تا به اول تنگه برسید، باید در ابتدا حدود ۴۰۰ متر را در آب پیادهروی کنید. جریان آب در ابتدا ملایم است، اما سپس تند میشود و تا زانوهای شما بالا میآید. عمق آب در برخی نقاط تنگه زیاد میشود، بنابراین اگر شنا بلد نیستید، حتما با کمک جلیقه نجات و طناب از قسمتهای عمیقتر عبور کنید.این جنگل در روستای کُشک سرا، فرصت خوبی برای طبیعت گردی و درعینحال رودخانه نوردی است. در بخشهایی از رودخانه، تنههایی از درختان شکسته قرار دارد که شما باید برای ادامه مسیر، از رو یا زیر آنها عبور کنید. رفتن به عمق این جنگل در امتداد رودخانه، به شما حس قدم گذاشتن در آمازون را میدهد.
جنگل لاچیم
جنگل لاجیم در منطقه سوادکوه، به خاطر آبوهوای مرطوب آن، پوشش گیاهی سرسبز و متنوعی دارد. ازآنجاییکه لاجیم توانسته در خلال یخبندان بزرگ در سالهای دور دوام بیاورد، حالا درختان کهنسال فراوانی در آن به چشم میخورد.جنگل لاجیم در نزدیکی روستایی به همین نام در شهرستان سوادکوه و ۳۰ کیلومتری شمال شرقی پل سفید واقع شده است. اگر روزی به این روستا آمدید تا به جنگل لاجیم بروید، بدانید که اطراف آنهم جاذبههای فراوان دیگری همچون برج لاجیم وجود دارد. لاجیم از شمال به جنگل لاجیم، از شرق به جنگلهای آچو، از جنوب به جنگل و روستاهای اتو و پیر نعیم و از غرب به سوخته سرا وصل میشود.ازآنجاییکه جنگل لاجیم در بالای کوه قرار دارد، حیوانات وحشی همچون روباه در بعدازظهرها در اطراف آن به چشم میخورند. آرامش لاجیم شما را غرق در بهشتی بینظیر میکند که در آن خبری از سروصدای زندگی شهری نیست.
پارک جنگلی رویان در نور
سایه روشن هایی که در این جنگل به مدد نور خورشید و برگ های ضخیم و سبز درختان پدید می آیند را شاید بتوان تنها در فیلم های سینمایی ماجراجویانه پیدا کرد اما بی شک، زیبایی این جنگل، حقیقتی انکار ناپذیر است. شاید نام آبشار آب پری را شنیده باشید. آبشار آب پری در چند قدمی این جنگل قرار دارد و بد نیست بعد از یک جنگل نوردی جانانه برای خستگی در کردن به سراغ این آبشار بروید. برای پیدا کردن پارک جنگلی چالدران کافی است تا مسیر جنگلی رویان به سمت بلده را پیدا کنید.
پارک جنگلی بابل کنار
۷۶۰ هکتار مساحت این جنگل است و این وسعت متعلق به روستای درونکلای شرقی در بابل است. شگفتی این جنگل را در تمام فصول سال به گونه ای خاص، به ویژه در فصل بهار و تابستان می توان دید. چشمه های آب طبیعی که به لطف سفره های همیشه پرآب زیرزمینی این جنگل به حیات خود ادامه می دهند یکی از زیبایی های مثال زدنی آن است. نگران امکانات هم نباشید؛ چرا که پارک جنگلی بابل کنار هم سوپرمارکت دارد و هم سرویس های بهداشتی در قسمت های متنوع جنگل.
جنگل لفور
جنگل لفور در جنوب شرقی شهرستان بابل قرار دارد. لفور مملو از درختان سر به فلک کشیده، آبشارهای بلند، چشمهسارها و رودها است و بسیاری از طبیعت گردان برای کمپ زدن به این جنگل میآیند.جنگل لفور بخشی از جنگلهای هیرکانی در جنوب دریای خزر محسوب میشود و به گفته زمین شناسان به دوران ژوراسیک تعلق دارد. قدمت جنگل لفور به ۴۰ میلیون سال قبل بازمیگردد و در آن ۸۰ گونه گیاهی به چشم میخورد.۳ ساعت پیادهروی در عمق این جنگل، شما را به آبشار «هفت آبشار» میرساند. اینجا فرصت خوبی برای استراحت و کمی آبتنی است. جنگل لفور بهمانند دیگر جنگل های معروف مازندران، امکانات رفاهی خوبی مانند سرویس بهداشتی ندارد. بهعلاوه به دلیل متراکم بودن آن، احتمال گم شدن شما در لفور زیاد است. پس اگر خودتان بهتنهایی راهی جنگل لفور میشوید، حتما مسیر حرکت خود را نشانهگذاری کنید یا اینکه از جیپیاس کمک بگیرید.
جنگل اروست در ساری
یکی دیگر از شهرهای استان مازندران، شهر ساری است که جنگل اروست، یکی از بهترین مسیرهای جنگل نوردی در ایران را از آن خود کرده است. جنگل اروست پیش از آن که یکی از زیباترین جنگل های ایران باشد، یک گنجینه بی مثال از درختان راش و افرا و ممزر و توسکا است که تمام سودجویان برای تنه های آن دندان تیز کرده اند. اروست مانند یک صندوقچه پر از گنج است و ما همان طور که در مسیر جنگل نوردی در آن لذت می بریم باید در حفظ و نگه داری آن کوشا باشیم و بدانیم که این جنگل و جنگل هایی که از آن ها نام برده شده جز منابع طبیعی بی تکرار کشورمان هستند و اگر نابود شوند دیگر برای جایگزینی آن ها نه وقت کافی خواهیم داشت و نه اصلا شدنی است.

جنگل راش سوادکوه
وقتیکه از شهرستان سوادکوه وارد جاده فیروزکوه میشویم، در مسیر خود به روستایی به نام سنگده میرسیم. شما در این روستا با یکی از زیباترین جنگل های مازندران و شمال ایران روبرو خواهید شد. جنگلهای راش سوادکوه با درختان مرتفع آن، ابهتی بینظیر دارند و فرصت خوبی به ما برای فرار از زندگی شهری و پناه بردن به دل طبیعت میدهند.جنگل راش سوادکوه منبع عظیمی از درخت راش در ارتفاعات کم شمال ایران محسوب میشود و در نوع خود نادر است. گونههای کمیاب درخت راش نیز در این جنگل رشد میکنند. رودخانهای که از دل جنگل راش سوادکوه گذر میکند، به زیبایی این جنگل افزوده است. وقتیکه به عمق جنگل راش میرسید، صدای پرندگان، رودخانه و ریزش آب از آبشارهای اطراف، صدای غالب است. آبشار اوبن در دل جنگل راش قرار دارد. آب این آبشار از چشمههای بالادست تأمین میشود و پس از عبور از وسط جنگل، درنهایت به رود تجن میریزد.بهترین زمان برای بازدید از جنگل راش سوادکوه در استان مازندران، اواخر اردیبهشت تا اوایل دیماه است. مسیر دسترسی به جنگل در فصل زمستان اندکی دشوار میشود و رفتن به عمق آن میتواند شما را به دردسر بیندازد.
جنگل پلنگ دره
جنگل پلنگ دره در شیرگاهِ سوادکوه، جایی است که جنگل، رودخانه و آبشار به هم میپیوندند. شیرگاه تنها ۳ ساعت با تهران فاصله دارد و فاصله جنگل پلنگ دره تا تهران هم ۲۴۰ کیلومتر است. منطقه پلنگ دره یکی از زیباترین جنگل های مازندران را دارد. اگر در فصل گرم تابستان به جنگل پلنگ دره بیایید، میتوانید یک رودخانه نوردی هیجانانگیز و خنک را تجربه کنید.صدای رودخانه در سراسر این جنگل شنیده میشود. وقتیکه مسیر رودخانه را در پیش بگیرید، به آبشاری میرسید که فرصت خوبی برای آبتنی و خنک شدن در روزهای گرم تابستان است؛ بنابراین با خود یک دست لباس اضافی و یک جفت صندل به همراه بیاورید تا دیگر نگران خیس شدن لباس و کفشتان نباشید.
جنگل ارفع ده
جنگل ارفع ده در منطقه سوادکوه استان مازندران، یکی از جنگل های بکری است که حتما باید از آن دیدن کنید. طبیعت زیبای این اطراف بهقدری سرزنده است که به ما حس بودن در بهشت را میدهد. مه غلیظ عنصر همیشگی این جنگل است که لابهلای درختان زیبا حرکت میکند.در جنگل ارفع ده انواع گیاهان و میوههای وحشی نظیر زالزالک، ته دونه، ازگل، خرمالوی وحشی، گوجه وحشی، زرشک و گلابی وحشی یافت میشود. راش، افرا، توسکا، لازه و تل از جمله درختان مشهور در جنگل ارفع ده هستند. سفر به جنگل ارفع ده شما را به دل طبیعی بکر و وحشی میبرد و تبدیل به یکی از خاطرهانگیزترین سفرهایتان به شمال ایران میشود.شرایط آبوهوای جنگل ارفع ده در بهار، تابستان و پاییز مناسب جنگل نوردی است و دیدار از آن در فصل زمستان به شما توصیه نمیشود. دلیل آن، بارش فراوان برف و باران در این منطقه و وجود مه بسیار غلیظ است. اگر کمی خوششانس باشید، میتوانید به هنگام قدم زدن در ارفع ده، حیوانات در حال بازیگوشی و یافتن غذا را مشاهده کنید. پس بهتر است دوربین عکاسیتان را با خود به همراه بیاورید.
اگر کمی وقت اضافی آوردید، از غار اسپهبد خورشید و روستای کمر پشت در حوالی جنگل ارفع ده دیدن کنید.
جنگل واز
دراینجا به تماشای میراثی خواهید رفت که بقایای چند میلیون ساله دارد و عمرش به دوره سوم زمین شناسی بر میگردد. مسیرهای خاکی و پرپیچ و خم جنگل «واز» در کنار سبزهزارهای سحرانگیز بوتههای در هم تنیده، از میان درختانی میگذرد که هر کدام قدیمیترین داستانهای تنهایی زمین را در سینه دارند و کوههایی را پوشاندهاند که سال تا سال، هیچ مسافری از پستی و بلندیهایش عبور نکرده است.
ارتفاعات جنگل «واز» که بخشی از جنگلهای باستانی هیرکانی است، به رسم عمر درازش، در فصل بهار، زیباترین چهرهاش را تنها نشان دوچرخه سواران ماجراجویی میدهد که جادههای خاکیاش را طی میکنند؛ جنگلی که چندین روستای زیبا محصورش کردهاند، مسیرهای رویاییاش را نیز همچنین پیش روی طبیعتگردانی میگشاید که باید پا به پای بلوطها و راشها، ۸۰ کیلومتر پیادهروی کنند. اگر اهل رکاب زدن باشید، در یک جنگل نوردی جذاب، از یک سرِ جنگل در روستای «رزن» از توابع چمستان نور وارد و از سوی دیگرش در آمل خارج میشوید. تمام این مسیر، پر از دیدنی است؛ قبل از رسیدن به روستای «خوش واش»، منطقه هنوز چهرهای کوهستانی دارد، اما کم کم حال و هوای جنگلی به خود میگیرد. در این نقطه و در ابتدای مسیر، از کنار آبشار روستای «تیر سیاق» و امامزاده «پیر بزرگوار» میگذرید و هر چه بالاتر میروید، میتوانید چشم انداز قله دماوند را در جنوب جاده ببینید. زمانی که به گردنه «خوش واش» و خط الرأس کوه برسید، اگر هوا مه آلود نباشد، میتوانید دریای خزر و سیاهه شهرهای ساحلی محمود آباد و ایزدشهر را هم تماشا کنید. از گردنه «خوش واش» به بعد، یک دریای ابر زیرپایتان قرار میگیرد. این مسیر، به خصوص حاشیه رودخانه «جوربند» تا روستای «واز»، بسیار دیدنی است. اگر هم فرصت داشتید، قبل از «چمستان» در دو راهی «جوربند»، به فرعی سمت راست بروید و به این دریاچه زیبا هم سری بزنید.
جنگل گیسوم
«گیسوم» که هم جنگلهایش چشم نواز است و هم ساحل زیبایش رؤیابرانگیز که زیباییها و جاذبههایش در هر فصل سال، شما را به یک آرامش خاص و لذتبخش میرساند.کمتر گردشگری است که به گیلان بیاید و سری به جنگل گیسوم نزند و سراغی از سواحل زیبا و بکر و دیدنی این منطقه نگیرد، به خصوص که در سالهای اخیر امکانات اقامتی این منطقه آن قدر زیاد شده است که کمتر مسافری در سفر به گیسوم با مشکلات خاصی مواجه میشود.
گیسوم از جمله مناطق زیبا و دیدنی شهرستان تالش است که در ۱۸کیلومتری مسیر تالش به رشت قرار دارد. آنچه گیسوم را در نزد گردشگران ایرانی، محبوب و جذاب ساخته است، وجود درختان جنگلی پرپشت و انبوهی است که در دوطرف جاده ساحلی گیسوم به آسمان قد کشیده و درهم تنیدهاند. این درختان با حصارهای سبز خود جاده، تونلی بسیار زیبا و دیدنی بهوجود آوردهاند. بسیاری ازگردشگران ترجیح میدهند مسیر چند کیلومتری این تونل دلچسب را پیاده طی کنند و با اتراق درلابهلای درختان، به استراحت و تفریح بپردازند. درختان این جنگل طبیعی، از نوع درختان جنگلهای هیرکانی شامل توسکا، افرا، آزاد، راش، بلوط و انجیری است که چشماندازی جذاب و چشمنواز پدید آوردهاند. چند رودخانه و نهر کوچک نیز با عبور از عرض جاده، زیبایی آن را دوچندان کرده است.
جنگلهای فسیلی گلستان
از میلیونها سال پیش، همان زمان که پایان دوره زندگی دایناسورها بود و بعد از آن یخبندان بزرگ که جنگلهای اروپا از بین رفت، این جنگلها دست نخورده باقی مانده است.
امروزه به این قبیل جنگلها، جنگلهای «فسیلی» میگویند و پارک ملی گلستان ایران نیز در همین ردیف قرار دارد. جنگلهای گلستان، بسیار وسیع است و هر گوشهاش به اقلیمی میرسد؛ از یک طرف، به مناطق خشک و نیمه خشک شرق کشور و شمال استان خراسان شمالی و سمنان و از طرف دیگر، به جنگلهای مرطوب خزری یا هیرکانی متصل است؛ همان مجموعه درختان پهن برگی که سراسر شمال کشور را فراگرفتهاند. کافی است بی سر و صدا به درون جنگلهای گلستان برویم و کمی هم صبر کنیم تا طبیعت بکر جانوری، کم کم روی شگفت انگیز خود را نمایان کند. گاهی از دور چند مرال به چشم میآیند که در کنار جویباری نشستهاند. کوچکترین صدای پا، یا حرکتی مشکوک، کافی است تا در چشم بر هم زدنی، از مقابل دیدگانمان ناپدید شوند. از پرندهها نیز، به خصوص عقاب و باز، شاید فقط صدایشان نصیب ما شود. آنها معمولاً در بالاترین ارتفاعات پرواز میکنند. عقاب طلایی هم که بلندپروازی و تیزبینیاش، مهمترین امتیاز او در میان پرندگان شکاری است، گونه دیگر و مهم اینجاست که بالاترین نقاط کوهها و صخرهها را برای لانه سازی انتخاب میکند، اما کبکها، گنجشکها و گاهی هم پرستوهای بهاری، اگر خوب دقت کنیم، به چشم می آیند. پروانهها و حشرات هم که شاید به اندازه قدمهای ما، تنوع داشته باشند، رنگ به رنگ و اندازه به اندازه و نوع به نوع، روی گلها و زیر بوتهها و کنار جویبارها به چشم میخورند. در جنگلهای گلستان، چشم را به هر طرف که بگردانیم، رنگی از زندگی خودنمایی میکند.
جنگل ابر شاهرود
شهر شاهرود، طبع گرم دارد و کویری است، اما جنگل «ابر» ۵۰ کیلومتر آن سوتر، سرد است و همیشه مهآلود. شاهرود را وقتی با قصههای ساده و پیچیدهاش، پشت سر میگذاری، نگاهت دشتی میشود پر از استپها که خود را تا افق پیش کشاندهاند. هرچه بیشتر میروی، بوی آویشن میگیری؛ بوتههای پوشیده از گلهای سفید که انگار دانه دانه ابر را به شکل گلبرگهای سفید درآوردهاند و به سان کلاهی زیبا، بر سر بوتههای آویشن گذاشتهاند! حالا پرنده نگاهت را به دوردست میفرستی، آنجا که سرزمین ابرهاست، ابرهایی که سر بر شانه کوهها گذاشتهاند. جنگل ابر، پشت بسطام، رو به علیآباد کتول و دشت گرگان قرار گرفته و مقصد نهایی ما برای یک جنگلنوردی خاطرهانگیز است. شعاع باریک نور خورشید از لابهلای شاخههای درختان، خودش را به پای درختان بلند بالای وسط جنگل رسانده است. حالا میشود امتداد روز را گرفت و از میان برگها در چشمهای خورشید ظهر خیره شد؛ خورشیدی که هر چند رمقی ندارد، اما با تابیدن روی برگهای رنگارنگ درختان، جنگل ابر را به جنگل هزار و یک رنگ تبدیل کرده است.
جنگل ابر، رنگین کمان خیره کننده ای پر از تپههای شیبدار پوشیده از درخت است که باعث میشود چندان پیادهروی آسانی نداشته باشید، اما بهترین قسمت جنگل برای یک برنامه یکروزه، قسمت جنوبی آن است که تپههایش نیز پوشش گیاهی تُنُکی دارند. از روی همین تپهها میتوانیم «قلعه ماران» دوره عیلامیها را ببینیم که روی نوک کوه ساخته شده و ۳ هزار سال بر بلندای آن آرمیده است.
جنگلهای دالخانی
کوه هست و سبزه، دریا هست و جنگل؛ باید رفت و جستجو کرد. در اطراف عروس شهرهای شمال، یک دوراهی، یکراست میرود به سوی کوه، به سوی کوه سبز. وقتی پیش میرویم، به جنگلهای دالخانی میرسیم؛ با درختان بلند بالا و کهنسال و جادهای که به سان مار در آن میان، رو به بالا میخزد.جنگلهای زیبای دالخانی که در میان گردشگران به «دالان بهشت» معروف است، با درختان انبوه و آب و هوای بینظیر، میتواند یکی از بکرترین تجربه طبیعتگردی شما را فراهم آورد. دالخانی، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان رامسر است که در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی رامسر و در دهستان «چهلشهید» قرار دارد.
دالخانی، یک جنگل نیمه کوهستانی است که ارتفاع آن به حدود ۸۰۰ متر میرسد و به همین دلیل، گزینه خوبی هم برای کوهنوردان به حساب میآید. در این روزهای بهاری اگر گذارتان به آنجا بیفتد، میتوانید مه غلیظی را ببینید که سراسر جنگل را پر کرده و انگار شما را در خود میبلعد! مه غلیظ، مهمترین ویژگی دالخانی است که بعد از سرسبزی بکرش، گردشگران را به این منطقه میکشاند. نزدیکی این جنگل به روستای دالخانی هم فرصت خوبی است تا گردشگران، زندگی یکی دو روزهای را در یک روستای سنتی تجربه کنند و از نزدیک با آداب و رسوم و غذاهای محلی منطقه آشنا شوند.
جنگل فندوقلو
جنگل «فندقلو» دو بهار دارد؛ یکی از ابتدای فروردین تا پایان خرداد و دیگری از مهر تا آبان! در میانههای جنگل هم استخر آبگرم «میشه سویی» با خاصیت درمانی، محل مناسبی برای آب تنی است.برخی از گردشگران برای استفاده از آب شفابخش «میشه سویی» و برخی دیگر برای گشت و گذار به اینجا میآیند و چند روزی را داخل جنگل و در کنار استخر آبگرم و آبشار فندقلو اقامت میکنند. از جمله امکانات موجود در این منطقه، پیستهای اسکی روی برف و چمن در طول چهار فصل سال است که همواره گردشگران بیشماری را به سمت خود جلب میکند. علاوه بر این، برای اقامت گردشگران داخلی و خارجی، کمپهایی تدارک دیده شده که امکان اقامت شبانهروزی هم در آن مهیا است.
کمی دورتر از شهر نمین، دشتهای سرسبز و وسیعی دیده میشود که پوشیده از گلهای زیبای بابونه است و جنگل فندقلو خود را نه با تابلو راهنما، که با زیبایی و عظمت حیرت انگیزش به رخ میکشد؛ جایی در حد فاصل دشت اردبیل و ارتفاعات مشرف به گردنه زیبای حیران که به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، از آب و هوایی بسیار مطبوع برخوردار است. عمدهترین درختان این جنگل، درختان وحشی فندق است که همین مسأله باعث شده است این جنگل، فندقلو نام بگیرد، اما درختان میوه دیگری مانند سیب وحشی، گوجه سبز، ازگیل، به، تمشک و توت فرنگی هم در سراسر این جنگل به چشم میخورد.
علاوه بر درختان میوه و گونههای مختلف گیاهی، انواع حیوانات وحشی مانندخرس قهوهای، سمور، گرگ، روباه، خوک، خرگوش و پرندگانی چون عقاب طلایی، بلدرچین، هدهد، قرقاول و کبک نیز در این طبیعت سرسبز و زیبا جولان میدهند.
جنگل افراتخته
اَفراتَخته، از روستاهای جنگلی استان گلستان است که یکی از زیباترین و دیدنیترین مناظر بکر طبیعت را در خود جای داده است؛ روستایی با جنگلهای انبوه چندصد هزار ساله واقع در جنوب شرقی شهر علیآباد کتول در ۴ کیلومتری گرگان.جنگل «افراتخته» دارای ۱۵۰ هکتار از درختان ۱۹۰ میلیون ساله «سرخدار» است. در اطراف افراتخته منطقه شکار ممنوع قرار دارد که گونههای جانوری منحصربهفردی در آن زندگی میکنند.به جز جنگل، ارتفاعات اطراف روستای افراتخته که از جنگلهای انبوه درختان پهن برگ پوشیده شدهاند، از زیباترین چشماندازهای طبیعی گلستان است. این روستای سرسبز، تحت تأثیر اقلیم کوهستانی، زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل دارد. افراتخته همچنین پر از چشمههای آب معدنی است که اطراف آن را فراگرفتهاند. درختان «سرخدار» را میتوان میراث زنده و شاهکار جنگلهای طبیعی شمال ایران دانست که از نظر تنوع زیستی و حفظ ذخائر ژنتیکی و بومشناسی، یکی از گونههای منحصر به فرد و مهم منطقه هیرکانی و باقی مانده دوران سوم زمینشناسی در ۱۹۰ میلیون سال پیش است.
جنگلهای همیشه بهار حرا
تنها به فاصله یک جزر و مد فرصت دارید تا یکی از عجیبترین جنگلهای کره خاکی را در جزیره قشم ببینید و از زیباییهایش لذت ببرید؛ جنگلهای «حرا» وقتی دریا پایش را از سواحل پس میکشد و دچار جزر میشود، کمکم ظاهر میشوند و سر از آب بیرون میآورند و با مد دریا، دوباره به دنیای زیر آب باز میگردند و غیب میشوند!
جنگل حرا دراصل نوعی تالاب بینالمللی است که محدوده بسیار وسیعی از آبهای جنوب کشورمان را فرا گرفته است. وقتی از میان تالابهای جنگل عبور میکنیم، انواع مرغان دریایی را میبینیم که با پاهای دراز و منقارهای نوک تیزشان، در میان درختان حرا، خرامان خرامان راه میروند. اینجا همچنین پناهگاه بین راهی پرندگانی است که از اروپا و آسیا به سوی آفریقا مهاجرت میکنند. جالب این است که هر روز دهها قایق گردشگری، از چند متری این پرندگان و لابهلای درختان حرا میچرخند تا از زیباییهای اعجابانگیز آن دیدار کنند.
در این جنگلهای منحصربهفرد، علاوه بر تجمع درختان شگفتانگیز حرا که آب شور دریا را تصفیه و مصرف میکنند، میتوانید نادیدههای بسیاری را نیز ببینید؛ ماهیهای خزنده، بیش از ۱۰۰ گونه پرنده از جمله عقاب ماهیگیر، فلامینگو، پلیکان، حواصیل و پرندگان کمتر دیده شدهای چون اگرت بزرگ و گیلانشاه و لاکپشتهای سبز و عقابی، جانورانی هستند که با بیرون زدن جنگلهای حرا از آب، در بستر گلی آن ظاهر میشوند. درخت «حرا»، گلهای زردرنگ چهارپر با عطری شیرین و خنک دارد که سرانجام به میوههایی بادامی شکل تبدیل میشوند.
یکی از جذابترین بخشهای این جنگل، تجربه ماهیگیری است، باید هنگام غروب به دل جنگلهای حرا رفت و ضمن تماشای غروب رویایی خلیج فارس، تورهای ماهیگیری را به آب انداخت. سپس به گشت شبانه روی آبهای خلیج فارس در دل جنگلهای حرا پرداخت و هنگام صبح، با آواز پرندگان و همزمان با طلوع تماشایی خورشید، تورهای ماهیگیری را جمع کرد.
seeiran.ir منبع: